
Ανάμεσα σε όλα τα καθαριστικά που μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του, το συγκεκριμένο είναι όχι μόνο εύκολο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους! Προσωπικά, το χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τους πάγκους της κουζίνας και τα
τραπέζια, καθώς δε θέλω να ψεκάζω με χημικά στις επιφάνειες όπου μαγειρεύουμε και τρώμε. Ειλικρινά, είναι το καλύτερο καθαριστικό που έχω χρησιμοποιήσει για τις
κεραμικές εστίες της κουζίνας, καθώς τις αφήνει πεντακάθαρες! Μπορεί γενικά να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σπίτι, ακόμη και στα τζάμια, με μοναδική εξαίρεση τις μαρμάρινες επιφάνειες και τα ξύλινα πατώματα (γιατί μπορεί να χαλάσει το βερνίκι).
Το μόνο που θα χρειαστείτε για να το φτιάξετε είναι λευκό ξύδι και φλούδες από εσπεριδοειδή.
Υλικά
♦ 2 κούπες (500 ml) λευκό ξύδι
♦ Φλούδες από εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, κ.α)
Εκτέλεση
Σε γυάλινο διαφανές μπουκάλι ενός λίτρου προσθέτουμε το ξύδι και τις φλούδες που έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Συνήθως μαζεύω φλούδες από 3-4 λεμόνια και πορτοκάλια που έχω χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα ή για να φτιάξω χυμό, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο το φρούτο.
Τοποθετούμε το μπουκάλι στο μπαλκόνι, σε σημείο που το βλέπει καλά ο ήλιος και το
αφήνουμε για 2-3 εβδομάδες. Σταδιακά τα εσπεριδοειδή θα βγάλουν τα έλαια που έχουν
στη φλούδα τους μέσα στο ξύδι, δίνοντάς του απολυμαντικές ιδιότητες.
Στη συνέχεια, σουρώνουμε το ξύδι σε άλλο, καθαρό μπουκάλι, ενώ προαιρετικά,
μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο, όπως ευκάλυπτος,
λεβάντα ή μέντα, για να ενισχύσουμε τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και να του δώσουμε πιο ωραίο άρωμα.
Το αποθηκεύουμε σε ντουλάπι σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα λήξει. Προσοχή μόνο σε περίπτωση που έχει μεταλλικό καπάκι το μπουκάλι, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα, για να μην αλλοιωθεί από το ξύδι.
Για να το χρησιμοποιήσουμε, το αραιώνουμε με αναλογία 1:1 με νερό, μέσα σε δοχείο
ψεκασμού. Ψεκάζουμε την επιφάνεια, σκουπίζουμε με καθαρό πανί και… ιδού!
Σχολιάστε