Κρύο καιρός για δύο…κούπες τσάι

CategorIes:

By

·

2–3 λεπτά

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά βότανα που είναι ευρέως διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Σίγουρα, όλοι μας ως παιδιά όταν αρρωσταίναμε, πίναμε χαμομήλι, φλαμούρι ή τσάι του βουνού κατά τις επιταγές των μαμάδων και γιαγιάδων μας. Για πολλά χρόνια λοιπόν είχαμε συνδέσει το τσάι ως κάτι που το πίνουμε όταν είμαστε άρρωστοι, η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Μια από τις συνήθειες που αναπτύξαμε από τότε που στραφήκαμε προς μια πιο low waste καθημερινότητα, ήταν πως αρχίσαμε να πίνουμε περισσότερα βοτανικά ροφήματα, καθώς έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ αποτελούν μια ωραία εναλλακτική στον απογευματινό καφέ μας.

Τα βασικά παρασκευάσματα που μπορεί να φτιάξει κανείς με φυτική ύλη (φύλλα, ρίζες, άνθη, κ.α.) είναι το έγχυμα (infusion), γνωστότερο και ως τσάι, αλλά και το αφέψημα (decoction). Στο έγχυμα, η φυτική ύλη καλύπτεται από βραστό νερό σε δοχείο, όπου και παραμένει για 5 με 10 λεπτά, πριν σουρωθεί και καταναλωθεί. Αντίθετα, στο αφέψημα η φυτική ύλη τοποθετείται σε δοχείο με νερό και σιγοβράζει μέσα σε αυτό, περίπου για 15 λεπτά της ώρας.

Το κάθε φυτό έχει τη δική του βέλτιστη μέθοδο για να ετοιμαστεί, για να αποδίδει την καλύτερη γεύση και μέγιστα οφέλη για τον οργανισμό. Αυτό που θα ήταν καλό όμως να αποφεύγεται είναι το τυποποιημένο τσάι σε έτοιμο φακελάκι, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα τελευταία απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών στην κούπα μας. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον φακελάκια φτιαγμένα από νάιλον και πολυπροπυλένιο, έναντι των παλαιότερων συσκευασιών από χαρτί. Δεδομένου ότι τα φακελάκια τσαγιού υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 95° C κατά τη διαδικασία παρασκευής, τη στιγμή που αυτά τα υλικά μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβή υλικά όταν θερμανθούν πάνω από τους 40° C, οι άνθρωποι που πίνουν συχνά τσάι μπορεί και να καταναλώνουν δισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια, τα οποία, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία μας.

Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που προσφέρουν ωραία βοτανικά μείγματα, με ωραίο άρωμα, γεύση, τα οποία είναι τονωτικά για τον οργανισμό. Μια από τις αγαπημένες μας επιλογές είναι η Myrro tea & botanicals από την Πορταριά Πηλίου, που προσφέρει πολλές επιλογές για ζεστά ή και κρύα ροφήματα. Αγαπημένη χειμερινή επιλογή το Hot Apple Wine και καλοκαιρινή το Peach Poem!

Μια ακόμη επιλογή σε κρύο βοτανικό τσάι που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ ήταν και το Grizo & Prasino από τη Θράκη, που τους συναντήσαμε στην Αθήνα στο Vegan Festival.

Εσείς, τι τσάι θα πιείτε σήμερα;

Σχολιάστε